Lifestyle

Kako novim zakonom o fleksibilnim oblicima rada ispratiti globalni trend

13. May 2021 1.153

Posle više od šest meseci protesta radnika na internetu rešenje je konačno na vidiku. Problem koji je nastao nakon što je Poreska uprava počela da šalje rešenja na naplatu dugova od 2015. godine, novim zakonskim rešenjem može biti delimično rešen. Prema izjavi ministra finansija svi mesečni prihodi frilensera do 768.000 dinara biće oslobođeni plaćanja poreza retroaktivno.

Novi zakon uvešće frilensere sistem naplate poreza. Sa pravne strane u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću reći šta dogovor znači u praksi. Stručnjaci se slažu u tome da bez akta i papira Poreska uprava može nastaviti sa kontrolom i utvrđivanjem poreza prema važećim zakonima. Preporuka pravnika je da oni koji su dobili rešenja Poreske uprave iskoriste sva pravna sredstva kao formalni kanal komunikacije.

Potpuno je jasno da će do usvajanja novih zakonskih rešenja proći najmanje nekoliko meseci i svakako nije vreme da se frilenseri opuste. Poželjno je formiranje društava sa ograničenom odgovornošću ili preduzetničke delatnosti jer je to efikasnija opcija od toga da fizičko lice ostvaruje prihode bez registracije jer je tu glavni problem, plaćanje poreza na tzv. ”ostale prihode”.

Kako je pandemija korona virusa promenila okvire rada u celom svetu novi zakon mora da isprati globalni trend. Nažalost grupa samozaposlenih nije definisani ni kroz zakone drugih zemalja poput Danske i Francuske, postoji veliki raspon u njihovim zaradama i problemi u vezi naplate poreza znači da u startu imaju manja prava. Ono što kod nas budi nadu je najava granskog sindikata koji će obuhvatiti frilensere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima i granama. Tako bi se radilo i na sigurnosti frilensera u slučaju gubitka posla do pronalaska novog angažovanja.

fleksibilni oblici rada

foto:unsplash.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.