Lifestyle

Ideje za mala kupatila

09. Oct 2021 2.800

Tražite ideje za mala kupatila koja će učiniti da se čitav prostor učini većim? Nedostatak kvadrature i ograničeno prirodno svetlo čine malo kupatilo jednim od izazovnijih prostora za uređenje a ako to uradite kako treba mogu ga učiniti vašom omiljenom prostorijom. Činjenica je da veliki broj kupatila u stambenim zgradama nije veći od 4-5 m2 i sa ovim malim idejama za kupatilo čitav prostor može delovati svetlije i prostranije.

Birajte svetle boje

Drveni pod ili pločice kao imitacija daju topao i spokojan osećaj. Mekane zelenkasto-menta boje čine prostor svetlijim i odbijaju prirodno svetlo koje dolazi kroz prozor. Prostor koji okružuje samostojeću kadu čini sobu otvorenijom, kao i lagana tkanina za zavese, koja omogućava maksimalno ulazak svetlosti.

mala kupatila

foto:Emily Gilbert

Veliko zidno ogledalo

Umesto da ogledalo postavite samo iznad lavaboa razmislite o velikom ogledalu preko celog zida. Ogledalo od zida do zida je garantovani način za stvaranje iluzije prostranosti. Odraz svetlosti ili svetlih zidova činiće prostor većim. Ukoliko veliko ogledalo nije pogodno za vaš prostor pokušajte sa više manjih.

malo kupatilo

foto:digsdigs.com

Staklena vrata od tuš kabine

Ako svoj mali dizajn kupatila započinjete od nule, razmislite o tome da u potpunosti odbacite zavese za tuš kabine. Takođe je preporuka staklena vrata jer će pomoći u “otvaranju” prostora. Ukoliko se ne možete "oprostiti" od zavesa odlučite se za onu koja više podseća na draperije od onih plastičnih koje se najčešće koriste.

malo kupatilo

foto:Emily Gilbert

Rasveta iza ogledala

Idealan dodatak za tradicionalna ili savremena kupatila su ogledala sa pozadinskim osvetljenjem. Ogledala sa pozadinskim osvetljenjem savršena su za nanošenje šminke, brijanje ili oblikovanje kose jer neće bacati senke na vaše lice. Ona emituju ravnomernu količinu svetlosti oko okvira što stvara opuštajući sjaj. Ovo može biti šik i moderan način za pojačavanje svetlosti ako nemate mesta za lampe ili jednostavno želite minimalistički izgled.

malo kupatilo

foto:Anton Minin

Zamenite klasična vrata sa kliznim

Iako je ovaj trik malo zahtevniji, zamena običnih vrata kliznim svakako će povećati prostor vašeg kupatila. Izgubiće se prostor za kačenje peškira ali će se podna površina kupatila potpuno iskoristiti.

malo kupatilo

foto:Lindsay Stephenson

Čuvajte neophodne proizvode

Čak i u velikim kupatilima nepotrebno gomilamo proizvode, često čuvamo potrošene bočice kupki, parfema, šampona, a da ne govorimo o velikom broju peškira, krpa, različitih sredstava za održavanje čistoće. Sve to je potpuno bespotrebno jer ih sigurno nećete u isto vreme koristiti, te nema potrebe ni za skladištenjem istih.

Razmislite o manjim umivaonicima

Ako dizajnirate svoje malo kupatilo od nule (ili preuređujete), razmislite o malom ugaonom lavabou. Ne postoji pravilo koje kaže da morate imati standardni umivaonik u punoj veličini. Ugaoni obavlja posao jednako dobro - plus daje vam dovoljno prostora za ostalo a manje za čišćenje.

malo kupatilo

foto:ukbathrooms.com

Zatvoreni i dobro organizovani plakari

Koristite zatvorene prostore za odlaganje. Bočice, šminka i peškiri razbacane po radnim površinama garantovano će odvratiti pažnju čak i od najlepših kupatila. Prikažite samo svoje omiljene i najčešće korišćene proizvode. Ne zaboravite ni na ono što se nalazi unutar ormara. Kompletirajte svoje ormare sa posebnim korpama i kutijama koje sprečavaju fen za kosu, mašinicu za brijanje i četke da postanu zamršeni nered, dok su manje fioke odlične za držanje šminke i kozmetičkih proizvoda.

malo kupatilo

foto:homebnc.com

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.