Lifestyle

Fantastična građevina Zmajev toranj u Vijetnamu

23. Oct 2023 898

Dizajniran kao najduža zgrada na svetu, kompleks Dragon Tower od 700.000 kvadratnih metara ili slobodno preveden Zmajev toranj u Hanoju od strane Dewan Architects + Engineers je pobednik takmičenja Global Design & Architecture Design Avards 2022 u kategoriji višenamenska upotreba; želja projektanata je bila da ovom zgradom transformišu grad. Dizajniran da bude najduža zgrada na svetu, kompleks od 700.000 kvadratnih metara sastojaće se od predvorja, sobe za sastanke i javne prostore, uključujući obdanište, biblioteku, supermarket, restorane i centar za učenje. Veliki rezervoar za vodu i zelene terase su uključeni u projekat kako bi se povećala efikasnost i pristupačnost zgrade.

zmajev toranj vijetnam

Zgrada se sastoji od dva sektora: Prizemlje je veštačka topografija koja sadrži kancelarijske prostore u obliku zmaja. Inspirisane vilinskom planinom, jednom od glavnih prirodnih znamenitosti Vijetnama, zelene terase povezuju komplementarne namene sa glavnim trgovima. Za rezervoar, arhitekte su inspirisane regionom Sa Pa, dubokom dolinom pirinčanih polja. Rezervoar kontroliše navodnjavanje namerno plaveći određene platforme tokom kišne sezone, povećavajući prirodnu ventilaciju i kontrolišući temperaturu. Ova poplavna ravnica formira stepenaste platforme za javne aktivnosti koje se protežu i stvaraju javne prostore kao produžetak grada.

Dewanova ambicija je da stvori najprostraniju zgradu na svetu. Uzdignuta "zmajeva” traka će sadržati određeni broj delova koji se mogu dodati ili ukloniti sa trake. Poslovni prostor ima unutrašnju ulicu za laku cirkulaciju osoblja i autonomni održivi transport koji povezuje metro sa različitim sektorima i gradskim metro sistemom. Glava zmaja čini kulu, monumentalni simbolični ulaz za ministre, posebne i cenjene goste. To je ujedno i najviša zgrada u ovoj oblasti i ikonična znamenitost grada i Vijetnama.

zmajev toranj vijetnam

Projekat simbolizuje bogatu istoriju Vijetnama i njegovu ambiciju za budućnost, sa Hanojem kao centrom kulture i privrede. Koristeći popularan mit o Kralju Zmaja koja se ogleda u ovoj državi i mešovitom centru oličava vijetnamsko društvo, jača nacionalni identitet.

izvor:jutarnji list

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.