Lifestyle

Antalija, kuća vredna milijardu dolara

01. Nov 2023 829

Od 10. oktobra 2023. godine, predsednik kompanije Reliance Industries Mukeš Ambani je rangiran na 11. mestu najbogatije osobe na svetu prema Blumbergovom indeksu milijardera, sa neto vrednošću od 85,8 milijardi dolara. Ambani, koji kontroliše najveći svetski kompleks za preradu nafte, živi u najskupljoj privatnoj rezidenciji na svetu. Osim Antilije, njegova nekretnina uključuje i Stouk park u Londonu i vilu na plaži u Dubaiju, Palm Jumeirah. O svim ovim svojstvima ćemo govoriti u ovom vodiču.

Ključne činjenice o Antiliji Mukeša Ambanija

Primarna rezidencija Mukeša Ambanija sasvim odgovara stasu čoveka koji trenutno nosi titulu drugog najbogatijeg čoveka u Indiji. Antilija je dostojna čoveka koji se ubraja među najbogatije na svetu. Spolja, višemilionski, prilagođeni neboder preplavljuje posmatrače svojom čistom veličinom.

Smeštena duž puta Altamaunt u brdu Cumbala, luksuzna konzolna konstrukcija od 27 spratova prostire se na 37.200 m2 u Mumbaju, gradu koji je poznat po problemima sa prostorom što ga čini jednim od najskupljih stambenih tržišta na svetu. Antilija je dobila ime po mitskom ostrvu za koje se veruje da se nalazi u Atlantskom okeanu u blizini Portugala i Španije. Mukeš Ambani ima za komšiju Kumara Mangalama Birla, potomka porodice Birla.

najskuplja kuca na svetu

Ambani je angažovao dve svetski poznate kompanije sa sedištem u SAD da dizajniraju i izgrade Antiliju – arhitektonsku firmu Perkins & Will iz Čikaga i firmu za dizajn enterijera sa sedištem u Santa Moniki, Hirsch Bedner Associates. Nita Ambani je bila blisko uključena u dizajn i planiranje Antilije i bila je odgovorna za privlačenje obe kompanije. Obe kompanije su marljivo radile na tome da nijedna od prostorija u vili ne izgleda isto, iako je celokupna arhitektura inspirisana suncem i lotosom. Iako je Antilija zgrada od 27 spratova, staklena kula visokog plafona čini vilu visokim kao zgrada od 60 spratova. Vila od 174 metara je viša od većine zgrada u ovoj oblasti i vidljiva je iz daljine u svim pravcima.

Među ekstravagantnim sadržajima, Antilija se može pohvaliti sa tri heliodroma na krovu, parkingom na šest spratova koji može da primi 168 automobila odjednom, bioskopom sa 50 sedišta, tri sprata visećih vrtova inspirisanih Vavilonom, joga studiom, fitnes centrom , plesnom salom, devet liftova, bazen, banju, dom zdravlja, hram, snežnu sobu i smeštaj za osoblje od 600 ljudi koje živi u imanju za obavljanje njegovog održavanja. Dom Mukeša Ambanija je izgrađen i projektovan na takav način da velika građevina može da izdrži zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale.

najskuplja kuca na svetu

Kontroverza oko zemljišta

Mukeš Ambani je 2002. godine kupio parcelu za izgradnju Antilije za 4,4 miliona dolara od muslimanskog dobrotvornog fonda koji je vodio sirotište na drugoj lokaciji u gradu. Nakon prodaje, došlo je do kontroverze oko kupovine od strane Ambanija, a tadašnji vakuf Maharaštre i ministar prihoda Navab Malik je rekao da je zemljište u vlasništvu vakufskog odbora stavljeno na prodaju za 'školovanje siromašne dece Hodža (iz Nizarija). Ismailska šiitska zajednica)'. Drugi kritičari su takođe tvrdili da je Mukeš Ambani kupio imovinu putem aukcije po ceni mnogo nižoj od tržišne cene parcele. Na kraju, Mukeš Ambani je od Vakufskog odbora uspeo da dobije potvrdu o nepostojanju prigovora na parcelu, nakon čega je počela izgradnja za Antiliju.

najskuplja kuca na svetu

Kontroverza o Vastuu

Postojala je vremenska razlika između završetka imanja i useljenja porodice Mukeša Ambanija u Antiliju, što je dovelo do nagađanja o kašnjenju. Glasine su se zasnivale na činjenici da su i Nita Ambani i Mukeš Ambani, koji imaju reputaciju čvrstih vernika Vastu Šastre, odbili useljenje zbog nekih Vastu nedostataka na imanju. Vastu je drevna indijska arhitektonska doktrina koja utvrđuje da usmeravanje pravca izaziva duhovnu harmoniju i da svaki prekid može izazvati disharmoniju. Iako je njihov veliki dom bio spreman 2010. godine porodica Mukesh Ambani – supruga Nita Ambani i troje dece, Isha Ambani (sada Isha Piramal), Akash Ambani i Anant Ambani – su se preselili na Antiliju 2011 godine.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.