Lifestyle

10 pravila Ikigai-ja japanske tajne za dug i srećan život

04. Sep 2023 1.574

Ikigai u slobodnom prevodu znači „sreća što si uvek zauzet“ i usredsređen je na pravu svrhu čoveka u životu. Kaže se da pronalaženje svog ikigaija život čini smislenijim. Na Okinavi u Japanu, plavoj zoni sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svetu, ikigai je uobičajena tema. Japanska izreka je “ ukoliko ste stalno aktivni, poželećete da živite sto godina”.

U nastavku teksta je 10 pravila Ikigai-ja

Ostati aktivan nemojte se penzionisati

Mnogi od najdugovečnijih ljudi na svetu rade i u svojim 80-im i 90-im godinama ili se ne penzionišu. Uzmimo na primer Džejn Berns, 100-godišnju ženu koja radi u zanatskoj radnji u Ohaju; Berns je u šali rekla da je njena jedina rođendanska želja nakon što je napunila 100 godina bila „da nastavi da radi“.

Polako

Možda je normalno žuriti kroz stvari i biti u žurbi, ali to zapravo može imati negativne efekte na kvalitet vašeg života. Umesto toga, preporučuje se da odvojite vreme i vidite kako to daje više smisla vašem životu.

Ne puni stomak

Često su stogodišnjaci sa kojima su stručnjaci razgovarali izjavili da jedu samo 80% onoga što vam je na tanjiru. „Dodatni prilog, grickalica koju jedemo kada u srcu znamo da nam nije potrebna, pita od jabuka posle ručka — sve to će nam pružiti zadovoljstvo kratkoročno, ali ako ih nemamo, bićemo srećniji u dugoročno.”

Okružite se dobrim prijateljima

Imati sjajne veze u vašem životu povezano je sa srećom i dugovječnošću, prema 85-godišnjoj studiji Harvarda. Stogodišnjaci na Okinavi davali su prioritet zajedničkom druženju u društvenim centrima u svom selu i često su se takmičili u prijateljskim sportskim igrama.

Dođite u formu za svoj sledeći rođendan

Vežbanje je ogromna komponenta koja doprinosi dugovečnosti. Čak i ako naporne vežbe nisu vaša stvar, postoje petominutni pokreti poput radio taisoa koje najstariji stanovnici Okinave rade svakodnevno.

Osmeh

„Dobro je prepoznati stvari koje nisu tako sjajne, ali nikada ne treba zaboraviti kakva je privilegija biti ovde i sada u svetu koji je toliko pun mogućnosti“. O smehu kao leku ne treba mnogo govoriti.

Ponovo se povežite sa prirodom

Nađite vremena da udahnete svež vazduh i prošetate, čak i ako živite u gradu. Provođenje vremena u prirodi može izgledati kao gubljenje vremena, ali može povećati vašu produktivnost, poboljšati raspoloženje i poboljšati vaše pamćenje.

Izraziti zahvalnost

Zahvalnost je odličan način da se podsetite na sve najbolje stvari u svom životu. Odvojite malo vremena da podelite svoju zahvalnost.

Živi u trenutku

„Prestanite da žalite za prošlošću i da se plašite budućnosti. Danas je sve što imate. Iskoristite to na najbolji način. Neka bude vredno pamćenja“. Pratite svoj ikigai. Otkrijte šta je vaša strast i pustite da vas ona pokreće. Imati ikigai dodaje svrhu vašem životu i može dovesti do više sreće.

ikigai

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.