Lifestyle

10 najlepših Božićnih jelki

25. Dec 2023 538

U gradovima širom sveta, Novogodišnji i Božićni praznici nude savršen izgovor da se ulepšaju urbani centre nekim od najmagičnijih drveća koje ćete ikada videti. Bez obzira da li su najveća, najlepša ili najunikatnija, odabrali smo jedinstvene jelke koje šire praznično raspoloženje.

Božićna jelka u Vilnusu, Litvanija

bozicne jelke u svetu

Glavni grad Litvanije je dugi niz godina prepoznat po tome što ima jednu od najlepših božićnih jelki na svetu. Svake godine se tema drveta menja; Prošle teme su uključivale vreme, šah, ljubičastu boju i rođendansku tortu (za proslavu 700. rođendana ). Vilnius' spektakularno drvo se vratilo na Katedralni trg 2023. godine, ali ove godine se udaljilo od modernog ukrašavanja i krenulo je mnogo tradicionalnijim putem. Ogromna božićna jelka sija sjajnim zlatom i nalazi se na nekoliko džinovskih, osvetljenih srebrnih poklona umotanih u zlatni luk.

Božićno drvo planine Ingino, Gubio, Italija

bozicne jelke u svetu

Najveća jelka na svetu. pa moglo bi se reći. Krenite u srednjovekovni grad Gubio u Italiji da biste videli ovaj izuzetan svetlosni prikaz visine 610 metar ukrašen borovima na strani planine Ingino. Vrh drveta, koji seže do vrha bazilike Patrona Sant'Ubaldo, krunisan je sjajnom belom zvezdom padalicom. Brdo se osvetli svake godine od 7. decembra u 18.30 sa Piazza Gramsci, a papa Benedikt KSVI i papa Franja su prethodno imali čast da upale svetla.

Božićna jelka u Rio Di Žaneiru, Brazil

bozicne jelke u svetu

Rio Di Žaneiro ide na viši nivo kada je u pitanju izgled božićne jelke. Kako? Konstruišu ga na vodi. Poznato je kao najveće plutajuće božićno drvo na svetu koje dostiže visinu od 85 metara (još 2007. godine, prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda). Tradicija uključivanja i isključivanja prvi put je započela 1996. godine, zajedno sa zaslepljujućim vatrometom na dan kada se svetla upale. Stotine hiljada posetilaca hrle u Rio da vide raznobojni prikaz kako pluta u laguni Rodrigo de Freitas.

Božićna jelka u Strazburu, Francuska

bozicne jelke u svetu

Božićna pijaca u Strazburu, inače poznata kao Christkindlsmarik, je najpopularnija pijaca u Francuskoj koja datira sve do sredine 1500-ih i poznata je kao prestonica Božića.Smeštena na trgu Kleber, praznična pijaca je postala još magičnija sa svojom kultnom centralnom božićnom jelkom. Visoko preko 30 metara, drvo je ukrašeno sa 7 km bajkovitih lampica i oko 400 kuglica, a ima 180 dodatnih grana ugrađenih kako bi izgledalo punije. Ukupno, potrebno je oko 120 radnih sati da se napravi konačni izgled.

Božićno drvo Kovent Gardena, London, Velika Britanija

bozicne jelke u svetu

London ima nekoliko spektakularnih božićnih jelki koje osvetljavaju glavni grad. Drvo Kovent Gardena ima nešto sasvim posebno. U centralnom Kovent Gardenu, odmah pored čuvene pijace, drvo od 18 metara obučeno je u više od 30.000 crvenih i belih svetala i džinovskih kuglica, za koje je potrebno 60 radnika i oko 300 sati rada. Ali ovo nije bilo kakvo drvo. Ručno je odabrano sa iste farme sa koje kraljevska porodica dobija svoje. Šta ga čini još boljim? Održivost, tako da se za svako posečeno drvo posade još tri. A kada se praznični period završi i dođe vreme da se drvo skine, biće reciklirano da bi se napravila iverica.

Božićno drvo, Novi Tajpej, Tajvan

bozicne jelke u svetu

Verovatno najneobičniji prikaz božićnog drveta ima Novi grad Tajpej na Tajvanu. On je svake godine domaćin godišnjeg Božićnog događaja sa neverovatnim umetničkim instalacijama, projekcijama i zaslepljujućim svetlima. Na Trgu građana nalazi se najviša božićna jelka u regionu. Ovaj ekstravagantni prikaz i iskustvo za Božić može biti iznenađujuće s obzirom na to da Tajvan zvanično ne slavi Božić, jer nije državni praznik.

Lisabonska božićna jelka, Portugal

bozicne jelke u svetu

Najviša jelka u Lisabonu koja je krasila trg bila je neverovatnih 75 metara. Iako je veštačko, lisabonsko drvo uvek deluje prilično tradicionalno i ukusno u svetlima i bojama. Posetioci mogu čak da uđu u drvo i pogledaju u svetlucavi displej, koji se nalazi na velikom trgu na obali, Praca do Comercio.

Božićno drvo Rokfeler centra, Njujork, SAD

bozicne jelke u svetu

Našoj listi moramo dodati jednu od najpoznatijih božićnih jelki na svetu. Njujork privlači desetine miliona turista tokom cele godine, ali zima je magična. Poseta u decembru znači prisustvo božićnoj jelki u Rokfeler centru, čija se svetla pale oko 1. decembra. Smatra se 'prazničnim svetionikom Njujorka', istorija drveta seže osam decenija unazad do 1931. godine. Norveška smrča iz 2023. je visoka24 metara, sa 50.000 svetala i trodimenzionalnom zvezdom Svarovski prekrivenom sa tri miliona kristala.

Božićna jelka u Dortmundu, Nemačka

bozicne jelke u svetu

Ne samo da ćete u gradu Dortmundu pronaći jednu od najvećih i najlepših božićnih pijaca u Nemačkoj, sa više od 300 tezgi koje svake godine privlače hiljade posetilaca, već ćete pronaći i još jednu ogromnu božićnu jelku, koja se opet može pohvaliti da je jedna od najveći na svetu. Svake godine, Dortmund krasi 45 metara visoka jelka od grana stotina stabala smrče. Obično je težak do 40 tona i ukrašen sa skoro 40.000 električnih lampi. Ovo nije lak posao. Izgradnja ovog drveta obično traje četiri nedelje, tako da je zaista dostojna da se nađe na našoj listi.

Božićna jelka Saint Pancras, London, UK

bozicne jelke u svetu

Božićno drvo koje se nalazi na verovatno najpoznatijoj železničkoj stanici u Londonu je novitet na ovoj listi. Ali ovo nije obično drvo. St Pancras se udružio sa knjižarom Hatchards kako bi stvorio 12 metara visok praznični centar, kao i književnu zemlju čuda. Dizajn uključuje spiralno stepenište koje vijuga oko 270 polica za knjige prepunih ručno slikanih romana. Pogledajte i naći ćete klasike kao što je Charles Dickens' Božićna pesma i CS Luis' Lav, veštica i orman. Naravno, ovo kreativno drvo je takođe interaktivno i uključuje osam udobnih mesta za sedenje gde možete na trenutak da zastanete i poslušate kratak odlomak iz audio knjige.

2024. Sva prava zadržana. Imovina.rs
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.